El municipi del Baix Pallars

Què es pot fer a la zona?

Activitats a la Morera

A casa tenim el taller Akarona, on treballem peces tèxtils i fem sabons naturals.

Des de fa uns quants anys treballem amb dos telers i una tricotosa, i creem peces tèxtils amb materials naturals com la llana, el cotó, el lli i la seda.

Podeu visitar el nostre blog (http://akaronasabonsnaturals.blogspot.com/)

Col·laborem amb diferents projectes, entre ells l’Obrador Xisqueta (http://www.xisqueta.cat/es/) i el Geoparc (https://www.geoparcorigens.cat/es/).

També ens dediquem a l’elaboració de sabons naturals i tints amb plantes recol·lectades al nostre entorn.

Si passeu uns dies a La Morera podeu aprofitar per visitar el nostre taller i conèixer més extensament tot allò que fem.

A casa tenim un galliner, on podreu visitar les gallines i si voleu, podreu comprar ous acabats de pondre.

També tenim un hort, amb tomàquets, enciams, mongetes, pebrots …

Des de la mateixa casa es poden realitzar un bon grapat de sortides, tant per gaudir del paisatge i de l’entorn, com per fer sortides de natura, amb observació de plantes, fauna i aus.

Molt a prop tenim Salvatgines, una empresa familiar que es dedica al guiatge per Pirineus i prepirineus per l’observació de la fauna salvatge de l’entorn. (https://www.salvatgines.com/)

El Baix Pallars es un municipi ric en espais naturals i en patrimoni cultural, i ens dóna l’oportunitat de realitzar una gran quantitat d’activitats en contacte directe amb la natura.

El Baix Pallars

El municipi del Baix Pallars es troba situat a la zona meridional de la comarca del Pallars Sobirà. Està dividit pel riu Noguera Pallaresa i per la nacional 260, deixant, a la seva banda dreta els pobles d’Enseu, Bresca, Useu, Baen, Buseu, Sant Sebastià, Castellnou, Cuberes, Sarroca, Solduga i Espluga de Cuberes.

Per la seva banda esquerra, queden els nuclis de Gerri de la Sal, El Compte, Balestui, Sellui, Ancs, Peramea, Bretui, Cortscastell, Montcortés, Cabestany, Mentui, Peracalç, Llaràs, Canals i Pujol.

El municipi es situa a l’extrem sud del Pallars Sobirà, limítrofa amb el Pallars Jussà. Per la seva part nord limita amb els municipis de Sort i Soriguera, per l’Est amb l’Alt Urgell, pel sud amb la Conca de Dalt i la Pobla de Segur, pel sud-oest amb Senterada i per l’Oest amb la Torre de Capdella.

Peramea

A 1,5 km de La Morera es troba Peramea, vila closa declarada Ben Cultural d’Interés Nacional, on podreu passejar pels seus porxos antics i gaudir, si us ve de gust, de les visites guiades pel poble i les diverses exposicions i activitats que ofereix el grup cultural Lo Vent de Port.

Cinema a la fresca, exposicions diverses i una bona xerradeta a la plaça de l’om.

Al juliol, la festa major d’estiu. Al desembre, pel dia dels Sants Innocents, la festa major d’hivern.

Estany de Montcortés

A pocs km de La Morera trobem l’Estany de Montcortés, un espai privilegiat on es pot gaudir de la natura i d’un paisatge únic. L’estany de Montcortés és un dels pocs estanys càrstics que es poden trobar al nostre país i està declarat zona Pein. Per tal de preservar la conservació del seu canyissar, està prohibida la navegació així com totes aquelles activitats que destorbin la tranquilitat dels animals que habiten un espai natural tan excepcional com el de l’estany.

Gerri de la Sal

Al poble de Gerri de la Sal (declarat Ben Cultural d’Interés Nacional) s’ofereixen visites guiades de les salines i l’Alfolí (casa de la sal, declarada Ben Cultural d’Interés Nacional).

A Gerri també podem visitar l’antiga abadia de Santa Maria de Gerri, gran joia del Romànic, datada del segle XII i que es troba a la part dreta de la Noguera Pallaresa.